Therapeutische Massage

WAAROM EEN THERAPEUTISCHE MASSAGE?

Deze massagevorm is gericht op het oplossen van problemen of het voorkomen van problemen. Bijvoorbeeld pijn in nek, rug en schouders door het te intensief gebruiken van de smartphone en/ of tablet. Of het langdurig werken achter een computer.

De therapeutische massage is zeer stevig & effectief!

De basis van deze massagevorm is mij aangeleerd door de fysiotherapeut A. Ritzema, een van de laatste leerlingen van de superfysio Richard Smith.

DE TECHNISCHE UITLEG

Het lichaam bevat speciale lagen in de weefsels, fascia genoemd, die uit bindweefsel bestaan. Deze structuren verbinden alle weke delen zoals spieren, pezen, banden etc. in ons lichaam. De fascia zorgen voor een glijdende beweging tussen de verschillende onderdelen en omvatten spieren en spiergroepen. De fascia zorgen ook voor steun en houden de spiergroepen bij elkaar. De fascia zijn onder normale omstandigheden glad en flexibel zodat spieren, zenuwen, bloedvaten en organen goed op hun plaats blijven. De verschillende weefsels moeten echter ook ‘wrijvingsloos’ langs elkaar kunnen bewegen, ook daar zorgen deze fascia voor.

Ook bij de pezen worden de verschillende bundels en fibrillen gescheiden door bindweefsel (collageen type III) dat zorgt voor optimaal glijden zonder teveel wrijving. Bij overbelastingen of blessures kunnen verklevingen ontstaan, waardoor dit glijden wordt verstoord. Er ontstaan beschadigingen en (als gevolg van het natuurlijk herstel) littekenvorming met onderlinge (cross-links) verbindingen, die bij beweging opnieuw tot beschadiging leiden. Deze verklevingen kunnen ontstaan tussen alle ten opzichte van elkaar bewegende structuren zoals: de collagene vezels in de pees, de peesschede, de fascia en de spieren.

HOE ONTSTAAN (OVERBELASTING) BLESSURES?

Spieren, banden, pezen, slijmbeurzen, peesschedes, fascia en pezen kunnen op de volgende manieren beschadigd raken:

  • acuut (verrekkingen, scheuren, kneuzingen etc.)
  • chronische kleine beschadigingen, (microtraumata) b.v. statische of verkeerde werkhouding etc.
  • gebrek aan zuurstof, ook wel ‘chemische’ veranderingen genoemd (hypoxie, verzuring)

METHODIEKEN DIE IK TOEPAS BIJ DE THERAPEUTISCHE MASSAGE

Om het gewenste effect te bereiken gebruik ik elementen uit de onderstaande massagevormen & cryotherapie.

  • Bindweefselmassage
  • Frictiemassage (diepe dwarse)
  • Klassieke of Zweedse massage

D.m.v. het trekken en het aanhaken op de huid wordt het bindweefsel losgemaakt. Hierdoor neemt de doorbloeding, verschuifbaarheid en de flexibiliteit van het weefsel toe.

D.m.v. het toepassen van diepe dwarse frictiemassage maak ik de adhesies (verklevingen) die zich o.a. in de oppervlakkige en dieper gelegen spieren bevinden los. Verkeerd ontstane “crosslinks”, dwarsverbindingen tussen de spiervezels in de spiervezelbundels, worden “kapot gemaakt” zodat de spiervezels weer beter langs elkaar kunnen glijden.

Pétrissages

Het kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels.

Mobiliseren wervelkolom

Waar nodig en mogelijk wordt de druk in de wervelkolom verminderd. In tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt, wordt er door “kraken” in principe niets rechtgezet. Door het significant verlagen van de spiertonus en het losmaken van de adhesies kan een immobiel gewricht al meer bewegingsvrijheid krijgen. Met een aantal oppervlakkige mobilisatietechnieken kan vaak het gewricht los of nog losser gemaakt worden waarna het teruggaat naar dezelfde stand als daarvoor. Met het verschil dat de beweeglijkheid vergroot is. Dit leidt tot verschillende reacties, vooral een (reactieve) ontspanning van de spieren en uiteindelijk herstel van geïrriteerde banden, kapsels en niet in de laatste plaats, zenuwen.

Zodra de beweging van het gewricht is hersteld en de spanning van de spieren normaliseert, leidt dat tot een verbeterde stand en functie van de wervel. Hierdoor is het wel degelijk mogelijk dat u rechter staat, de houding verbetert en bovenal de normale bewegingspatronen weer worden hersteld.

Effleurages

Strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een retourstreek. De weefsel prikkelstoffen acetylcholine en histamine worden geactiveerd voor een betere doorbloeding van de huid. Stimuleert ook de afvoer van afvalstoffen.

Mocht ik bij de anamnese het palperen en de diverse functietesten twijfelen over de behandeling, dan pas ik de massage aan of stop de behandeling geheel.

Het komt regelmatig voor dat ik de cliënt adviseer om naar de huisarts of een andere specialist te gaan voor een advies of een vervolgbehandeling.